Återvinns till andra länder

Var hamnar egentligen all gammal elskrot när vi väljer att kassera och återvinna våra gamla mobiltelefoner?

gammal mobilI ett tidigare inlägg skrevs det om hur Apple köper trasiga mobiler, detta för att återvinna begagnade Iphones och spara både på miljö, resurser och tid samt på det stora hela – pengar.

Det som dock har skett när Europas invånare återvunnit sina gamla mobiler är bland annat att dessa hamnat som olagligt elskrot i fattigare länder som Kenya och Indien, där det helt enkelt inte finns pålitliga system för just återvinning. I en artikel i Metro går det att läsa om hur det har blivit ett problem med att hela 35 procent av alla elskrot i Europa hamnar i så kallade illegala flöden, för att sedan sluta på sopberg i både Afrika och Asien. Med andra ord så exporteras själva miljöproblemet och ingen reell återvinning sker.

Sophögarna i Afrika och Asien växer

Telia samlade in 4 500 mobiler 2015, Tre har samlat in 12 000 mobiler sedan slutet av 2014, Telenor har samlat in en halv miljon mobiler sedan 2007 och Tele2 uppger inget antal. Det är alltså en hel del gamla telefoner som florerar i dessa flöden bara från Sverige. Tänk då så många invånare som bor i Europa, som i Tyskland och Storbritannien till exempel. 95 procent säljs vidare i Europa men ibland till andra företag som ”återvinner” och sedan hamnar de andra som inte köps på sophögar runt om på olika platser i världen.

Mycket elskrot i Europa

Även i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur de europeiska länderna faktiskt slänger mest skrot av alla per capita. Den största andelen av skrotet är gamla hushållsartiklar, som bland annat tvättmaskiner, diskmaskiner och kylskåp. Sedan har informationsteknik och mobiltelefoner med mera vuxit i antal på skroten. Det är faktiskt Norge som toppar per capita listan med hela 28,4 kilo elskrot per person och år. Sedan följer Schweiz, Island, Danmark och Storbritannien. I Sverige återvinns merparten av skrotet.

Scroll to top