Mätta begäret på ett smartare sätt

Det är svårt att inte dras med i alla tekniktrender som kommer. Det skapas hela tiden nya sug och även om vi vet att den senaste prylen inte kommer göra oss lyckligare på lång sikt är det extremt svårt att inte vilja ha mer och nytt hela tiden.  Det är väldigt sällan vi tar oss tiden att reflektera och komma fram till att det är ett onödigt köp eller att den senaste modellen i princip är samma som den förra, bara att den har ett senare tillverkningsdatum.  Vi söker hela tiden efter anledningar att konsumera.

Vi konsumenter behöver anledningar att handla. Rea är en anledning som gör att det kan kännas som att vi sparar pengar, fast vi faktiskt istället spenderar dem, säger Per Kristensson, professor i psykologi vid Karlstads universitet.

Senaste modellen, eller senaste tekniska uppfinningen, är dock ofta ganska lätt att få tag på relativt billigt. Det räcker nästan alltid med att vänta några veckor och sedan titta efter annonser på nätet. Allt går att hitta och köpa billigt på nätet, även om det är det senaste, eftersom många bara strävar efter att vara först med det senaste. De tar ingen hänsyn till vad det är för speciellt med produkten, eller om det är någonting som kommer förbättra användningen jämfört med den förra modellen de hade. Därför säljer många sin pryl igen, när de inser att den inte är motiverad att ha. Lite is i magen gör att du slipper köpa produkter som inte håller i längden och istället välja noggrant och se vad andra tyckte om produkten, innan du köper den. Du kan spara rejält med både pengar och stress.

Scroll to top