Tekniken bakom tryck

Det finns mycket vi är nyfikna på här i världen, och saker som har med fysik och teknik att göra är oftast något vi tycker är väldigt spännande och vill förstå oss på. Det är liksom en del i människans natur. En av de sakerna som har med fysik och teknik att göra är det här med tryck. Vad är egentligen tryck? Vad skulle hända om det inte fanns? När kan man säga att man tala om tryck?

Tryck i fysik och teknik

Vi är ständigt utsatta för tryck, och ett av de tryck som dagligen påverkar oss är bland annat lufttrycket, den vikt som luften trycker samman oss med. Ibland pratar man om högt eller lågt lufttryck, men mest påverkar lufttrycket vilket väder det blir, och man kan mäta olika sorters tryck i förhållande till atmosfären med en tryckmätare från handinstrument.se. Vi utsätts också för tryck under vattnet, och nog har du väl känt när du dykt ner på bottnen av en pool eller sjö att trycket runt dig ökar? Det kan ge oss ont i öronen och har vi riktig otur när vi dyker djupt kan tryckförändringarna ge oss dykarsjuka, där det bildas luftbubblor i blodet på oss. Om tryck förändras snabbt påverkar det oss mer än om det ökar långsamt. När det inte finns någon luft eller något lufttryck kallas det för vakuum, i ett vakuum finns ingenting.

Man använder också begreppet tryck i vardagen, kanske mycket när det handlar om bilar och annan mekanik. Man mäter lufttrycket i däcken för att se hur mycket luft det finns i dem, man pratar om gastryck i en tank på en bil som drivs på biogas och man pratar om tryckutveckling i bromsar. Det här med tryck är väldigt intressant och det finns många fysik- och teknikböcker man kan djupdyka i för att lära sig lite mer. Men glöm inte tryckutjämna innan du djupdyker!

Scroll to top